S Attavenou ke změně

S Attavenou ke změně

Když jsem byla se svým malým synkem ještě na rodičovské, nedokázala jsem si představit, jak se zas zapojím do pracovního procesu. Měla jsem pocit, že jsem na rodičovské někde mezi plenkami a příkrmy pozbyla minimálně polovinu mozkové kapacity. Chtělo by to nějaký kurz, kde by mi pomohli nahodit ztracené vědomosti a třeba se naučit i něco nového. Měla jsem sice přislíbený návrat na původní pracovní místo, někde uvnitř jsem ale cítila, že návrat s malým dítětem už půjde jen velice těžko. Jestli vůbec…

Už dlouho jsem přemýšlela, že změním zaměstnavatele a zaměření úplně, ale chyběla mi odvaha a sebedůvěra. Potřebovala jsem někoho, kdo by mi s tímto aspoň z části pomohl. Tak jsem začala hledat. Až teprve doporučení mé kamarádky mi ukázalo cestu. Nikdy před tím jsem o Attaveně neslyšela. A přitom sídlí jen kousek od mého domova.

Velmi mne překvapilo, že existuje někdo, kdo nabízí kurzy pro maminky na rodičovské dovolené a to ještě zdarma. Hned jsem psala email, zda se chystá nějaký kurz i v Českých Budějovicích. Obratem mne kontaktovali. Mile mne překvapilo, jak je kurz intenzivní, a že je v něm zajištěno hlídání dětí zdarma. Vyřešila jsem tím složitou otázku komu svěřit rok a půl starého Kryštůfka.

Při nástupu do kurzu jsem byla hodně nervózní z toho, jak moje dítko zvládne odloučení od své maminky. Díky tomu, že se o děti starají šikovné a empatické chůvičky, proběhlo zvykání v pohodě. A v případě, že Kryštůfka přepadla nezvládnutelná úzkost, bylo možné si za ním odběhnout. Díky tomu jsem si mohla dopřát čas jen sama pro sebe a užívat si toho, že se teď věnuje taky někdo mně.

Na kurzu mi ohromně pomohlo zopakovat si a rozšířit si znalosti v MS Office. Poslední dobou jsem doma využívala pouze MacBook a Windows se pro mne staly španělskou vesnicí. Příjemným a bezpečným způsobem jsem vystoupila z komfortní zóny a dokázala jsem efektivně prezentovat před větší skupinou lidí. To byl velký posun v sebedůvěře. Nejvíce se mi líbila přednáška na téma Time management a Pracovně motivační analýza s paní psycholožkou. Díky tomu jsem pochopila, jak je důležité si na mateřské udělat taky čas sama na sebe. A vzhledem ke svým schopnostem a vlastnostem nemusím mít vůbec pocit méněcennosti. Opět jsem získala sebedůvěru. A proto jsem se dva měsíce před návratem do práce rozhodla najít práci jinou.

Attavena mi byla souzena víc, než jsem si myslela. V té době zrovna hledali koordinátorku příměstských táborů. A já věděla, že chci dělat něco, co má mnohem větší sociální přesah. A asi nějakou souhrou osudu, můj pracovní pohovor v Attaveně vyšel.  Díky tomu nyní pomáhám rodičům vyřešit péči o jejich dítka v době letních a jarních prázdnin. Také jsem měla tu čest podílet se na výběru nové kolegyně, která bude zaštiťovat a udržovat, případně zvyšovat úroveň péče o děti našich klientek.

Hana Kámenová, koordinátorka příměstských táborů