Bojíte se o své účty na internetu? Pak se bojíte oprávněně!

Bojíte se o své účty na internetu? Pak se bojíte oprávněně!

Fungování na internetu vždy vyžaduje velkou obezřetnost. Osobní a přístupové údaje k různým druhům účtů je třeba dobře chránit. Stejně jako při odchodu zamykáte svůj dům nebo auto, měli byste pamatovat i na zabezpečení účtů na sociálních sítích i těch bankovních. Na několika dalších řádcích si popíšeme proč je to tak důležité a jak toho dosáhnout.

Ukažme si pár příkladů z IT praxe, nemusíme chodit ani moc daleko.

Dana, Strakonice – ukradený účet na Facebooku. Jako heslo zvolila své vlastní telefonní číslo, účet už se nepodařilo obnovit.

Lucie, České Budějovice – ukradený účet na Instagramu. Autorizační SMS přeposlala neznámé osobě, účet se naštěstí podařilo obnovit díky technické podpoře Instagramu.

Marek, Tábor – krádež finančních prostředků z běžného účtu. Marek se připojil k neznámé wi-fi síti na letišti v Londýně a pak se „pouze“ přihlásil do internetového bankovnictví. O finanční prostředky přišel.

Jana, Strakonice – finanční ztráta cca 50.000 Kč. Důvod? Podvodná e-mailová zpráva a následné odeslání peněz. Jana o všechny odeslané peníze přišla.

Pavel, Strakonice – ukradený účet na Facebooku. Důvodem byla opět přeposlaná autorizační SMS neznámé osobě, účet se bohužel nepodařilo obnovit.

Martin Řehka
O bezpečnosti v internetovém prostředí se dá hovořit hodiny. Pojďme se však podívat na tři nejdůležitější body:
  1. MĚJTE VŽDY SILNÉ HESLO. Slabé heslo k Vašemu účtu je ideální pozvánkou pro nezvaného návštěvníka. Heslo by mělo obsahovat ideálně více než 12 znaků, velká i malá písmena a též speciální znaky. Vyvarujte se též slovníkových hesel, která zakončíte číslem. Takovým špatným příkladem může být třeba heslo „Beruska1“. Jak poznáte, že máte silné heslo? Ověřte si to na internetové stránce www.security.org/how-secure-is-my-password. Na této stránce však nezadávejte své skutečné heslo, ale takové, které je mu podobné délkou znaků a svým složením (např. místo „Beruska1“ můžete vepsat „Bezinka3“).
  2. NASTAVTE SI DVOUFÁZOVÉ ZABEZPEČENÍ. Silné heslo je určitě důležité, ale nastavením druhého ověřovacího faktoru zvýšíte zabezpečení svého účtu velmi výrazně. Je to jednoduché, například v nastavení Facebooku stačí dvoufázové ověření zapnout, aktivovat a po zadání hesla k účtu Vám přijde ještě i ověřovací SMS zpráva na Váš telefon. Dvoufázové zabezpečení si tedy určitě nastavte do všech důležitých služeb, jako je banka, e-mail nebo sociální síť.
  3. NIKOMU NA INTERNETU NEVĚŘTE! Že to zní paranoidně? Pak je to v pořádku. V některých výše uvedených příkladech došlo k tomu, že uživatelé sami aktivně napomohli tomu, aby jim byl účet ukraden. Útočníci používají mnoho psychologických triků, aby z Vás přihlašovací údaje získali, tváří se jako zaměstnanci softwarových firem nebo používají ukradené účty a pouze se jako Vaši přátelé tváří. Nikdy tedy nikomu nezasílejte žádné autorizační SMS zprávy!

Jak je patrné, k ukradení účtu nemusí být útočník žádný hacker ani nemusí mít větší IT vzdělání. Stačí zkusit nějaký trik na uživatele a ten mu pak své heslo i autorizační kód nevědomky sdělí. Pokud Vás tato problematika více zajímá, přihlaste se do Attaveny na jedno ze školení internetové bezpečnosti. Odnesete si spoustu důležitých poznatků nejen pro sebe, ale třeba i pro své děti.

Martin Řehka, IT specialista a externí lektor Attaveny