Blíží se konec vaší rodičovské a vy nevíte co dál? Nad těmito 4 věcmi se určitě zamyslete.

Blíží se konec vaší rodičovské a vy nevíte co dál? Nad těmito 4 věcmi se určitě zamyslete.

Jak zvládnu skloubit rodinu a práci? Mám vůbec ještě co nabídnout? Jaká práce mě bude naplňovat? Pokud vás tyto otázky napadají, tenhle článek je psaný právě pro vás.Možná se shodneme na tom, že nejčastějším důvodem, proč lidé chodí do práce, jsou peníze. Finanční motivace však není zdaleka jediná. Speciálně ženy na rodičovské můžou k hledání práce motivovat i jiné potřeby – např. socializace či touha po seberealizaci. Ne každé ženě totiž realizace v roli matky a ochránkyně rodinného krbu stačí. A to je v pořádku. Co je vaší primární motivací?

Je jednodušší najít to správné, když víte, co hledáte. Neztratíte tak zbytečně čas s něčím, co vaše požadavky nesplňuje.
Než začnete hledat, ujasněte si, co chcete získat. Pokud možno, přesně.

Co by vám měla práce přinášet?

    • Peníze? Kolik přesně potřebujete vydělat, abyste byla spokojená? Kolik vám „chybí“ do rodinného rozpočtu?
    • Má to být práce fyzická či mentální? Dokázala byste soustředěně pracovat z domova? Nebo naopak potřebujete mezi lidi?
    • Co dalšího od práce očekáváte?

Častým požadavkem je, že by nás práce měla bavit. To je ale docela málo specifické. Odpovězte si, co konkrétně to znamená pro vás.

Pokud to chcete blíže prozkoumat, sepište si všechny věci, které vám dělají radost a baví vás.
Co ráda děláte? Co byste dělala i zadarmo? Možná jste ta, co organizuje pravidelná setkávání se spolužáky, nebo ráda vymýšlíte nové recepty…

A s čím za vámi lidé chodí. Na co se vás nejčastěji ptají? Čím nejvíce obohacujete své blízké?
Může to být jakákoliv maličkost. Hledáme totiž útržky. Malinké věci, díky kterým vyselektujete možné pracovní zařazení, které vás bude bavit. Představte si, že místo organizování rodinných oslav budete organizovat firemní porady. Souzní to s vámi nebo ne? Nebo vás na pořádání oslav nebaví tolik ta organizační složka jako ta kreativní? Co konkrétně vás baví na vašich aktivitách?

To je ukázka způsobu, jak o tom přemýšlet. Hledejte tenkou nit maličkostí, které vás těší. Podle toho pak můžete zaměřit svou pozornost směrem k práci.

Kolik času jste ochotna práci věnovat?

Uvažujte jako rodina. Mluvte s partnerem o tom, co z vaší aktuální zodpovědnosti za děti a domácnost může převzít. Možná tak získáte více času na svou seberealizaci. Nezapomeňte ale myslet také na čas pro vás dva.

Na našich kurzech time managementu se opakovaně ukazuje, že ženy na rodičovské nejvíce touží získat více času pro sebe a pro společné chvíle s partnerem bez dětí. Možná to máte také tak. V tom případě, tak jako naše klientky, i vy zřejmě dospějete k závěru, že můžete ubrat na péči o domácnost. Přemýšlejte, jak to můžete udělat. Co je doma skutečně důležité?

Obrázek magazín

Jak získat více času?

Paretovo pravidlo neboli princip 80:20 říká, že pouhých 20 % všech aktivit přináší až 80 % veškerého užitku. Pokud chcete být efektivní, potřebujete identifikovat svých 20 %. Představte si, že vám někdo důležitý zavolá, že se u vás za 5 minut zastaví na kafe. To co uklidíte za těch 5 minut je pro vás to nejdůležitější. Podobně se dá přemýšlet o všech oblastech a aktivitách.

Bojíte se, že nemáte co nabídnout?

Možná také řešíte, že jste za ten čas doma všechno zapomněla. Existuje však funkční způsob, jak se do toho opět dostat. Jak oprášit zapomenuté dovednosti a získat zpátky ztracené sebevědomí.

Poznat své silné stránky a objevit svůj směr. Dokázat si, že si umíte vyhradit čas na sebe a práci. Zjistit, zda vaše dítě zvládne školku.

Lektorka Marta Štolfová, Attavena