Poznej sám sebe aneb hravé měkké dovednosti v praxi

Poznej sám sebe aneb hravé měkké dovednosti v praxi

Externí lektorka Monika Brzoňová vede na víkendových vzdělávacích workshopech blok na téma „JAKÉ MÁM PRIORITY aneb moje práce snů?“, jehož cílem je klientkám pomoci nalézt takovou práci, která je bude bavit a naplňovat. Jaké jsou její dosavadní zkušenosti s těmito semináři, se dozvíte v následujícím příspěvku.  

Na začátku každého kurzu říkám maminkám (genderoví experti prominou, ale kurzy, které jsem pro Attavenu vedla, byly vždy výhradně doménou osob ženského pohlaví), že se jim možná bude na první pohled zdát, že aktivity, které mám pro ně připravené, jsou hravé, odpočinkové, „obyčejné“ a vlastně k ničemu nevedou. Opak je však pravdou. (A kladné zpětné maily od maminek to jenom potvrzují).

 Chce-li někdo pracovat sám na sobě, být spokojený a vyrovnaný, měl by vědět, kdo je, kam jde, za co je ochoten bojovat a co je pro něj hodnotné a přirozené – někdo se chce realizovat v týmu, v kanceláři, v dynamickém kolektivu, někdo naopak vyhledává osobní výzvy a vlastní zodpovědnost.  Pro někoho je důležité morální naplnění, pomoc ostatním či přínos společnosti, pro někoho je důležitá ziskovost, rozpoznatelnost a kreativita.

 To vše je v pořádku, každý jsme jiný a každý chceme od života něco jiného. Je ale důležité umět si tyto měkké dovednosti, chcete-li vlastnosti a kompetence, pojmenovat, objevit, přiznat a pracovat s nimi. A k tomu klientky vedu – aby objevily místa, kde je jim dobře, hodnoty, které jsou pro ně určující, charakter práce, která jim vyhovuje, protože teprve potom se mohou dobře rozhodnout a zvolit vhodný směr své profesní dráhy.

Pokud proto uvidíte fotky z našich seminářů, kde maminky malují vztahová kola, vybarvují žebříky hodnot či lezou po židlích a komunikují beze slov, je to o jejich hledání sebe sama, které stojí za jejich úspěchem. A k tomu jim pomáhám a jsem šťastná, že mne Attavena do svého týmu přibrala. V jejich práci vidím smysl, radost, odpovědnost a skvělý tým, v maminkách pak vidím ohromný potenciál i krásu, a taky ujištění, že antické „Poznej sám sebe“ platí pro člověka 21. století úplně stejně jako kdysi.

Všem maminkám, se kterými jsem měla možnost se potkat, děkuji za čas strávenými s nimi i za inspiraci, kterou mi daly, a všem budoucím, se kterými se setkám, mohu jen vzkázat – směle do práce a nebojte se ponořit do sebe, protože jen uvnitř sebe sama najdete odpovědi, které hledáte.

Monika Brzoňová, externí lektorka Attaveny